על "השתלת" מילים ככלי להאצת

שינוי Mindset  

נכתב ע"י:

 ענת דבש – פסיכולוגית ומנהלת

 

סבתי מן הצד הטריפוליטאי, הגרה באיטליה משנת 1967, עברה את 100 השנה. כששואלים את האשה מלאת החיים והמשקל הזו, השולטת ביד רמה במשפחה רבת נפשות,  מה הסוד שלה היא עונה: "לחשוב בריא...אל תרעיל את המוח והגוף במה שלא טוב לך".

היא אוכלת הכל. אין חוקים. אבל לא תאכל משהו אם הוא לא עושה לה טוב.
היא עושה שימוש מעניין במילים, שולטת בארבע שפות (ערבית, אנגלית, איטלקית וצרפתית) מכנה אותנו במילים "אחרות" שהיא בוחרת  (אני למשל "נוניטה" אבל לא אסביר כאן מדוע) ונוהגת לברך אותנו דרך מלמולים בלתי מוסברים שמשפיעים על כולנו.

לא מעניין אותי איך אבל המשפט "אבא, תגיד לסבתא לעשות ברכה...." תמיד פועל. גם דרך הטלפון. גם דרך המחשבה. 

 

כוח המילים ותפקידם של מילים בהאצת שינוי  - על כך המאמר הקצר לפניכם.

בפינת "עשה / אל תעשה" תמצאו את הכלים המעשיים הנגזרים ממבוא "תיאורטי" זה.

תחום זה בעל משמעות רבה עבורי כמי שעוסקת בשינוי ארגוני וייעוץ לשינוי אישי שבית היוצר האקדמי המקורי שלה, הטכניון, הוא האסכולה הקוגנטיבית אך בית היוצר השורשי משפחתי שלה הוא חוויתי רגשי לחלוטין.

 

שתי הגישות שבחרתי להביא בפניכם מראות שתי סברות, קשורות ולא מנוגדות, לכוחן של מילים:

                  כוח המילה – כוח המשמעות המושתלת
    
כוח של הכנסת מילה למוחו של הנועץ, הפיכתה לבעלת משמעות וקישורה לקשת  
      פעולות באופן אסוציאטיבי עד גרימה לשרשרת פעולות, קרי שינוי.
      לכך נעזרתי במחזהו של אוסקר ווילד, "תמונתו של דוריאן גריי.

                   כוח המילה – כוח החוויה המאגית (לחש הקסמים).
      כוח של יצירת חוויה מאגית באמצעות לחשי קסמים וגרימה לפעולה, שינוי.
      לכך נעזרתי במחקריו של פרופסור אריאל גליקליך על לחשי קסמים.

כוח המילה – כוח המשמעות המושתלת:

בסיפור מרתק, "תמונתו של דוריאן גריי", מראה הסופר והאמן האירי אוסקר ווילד, את הכוח, כולל כוח להשחית, של השתלת משמעות דרך מילים במוח הנועץ ובאמצעות שידול למילה גרימה לפעולה, קרי לשינוי.

מה בסיפור?

"תמונתו של דוריאן גריי" מספרת על איש צעיר תמים, חסר ניסיון המוצא את מעמדו בחברה רק בזכות יופיו המדהים.  נער שנפשו הרגישה סופגת רעל מיוחד במינו – רעל ההשפעה של המילים. תמונתו, המצוירת על ידי אחד מגדולי ציירי דורו, משקפת כמו בראי עקום לא את פניו אלא את נשמתו והרעל הפושה בגופו בעקבות השימוש באותן מילים.

הבה נראה דוגמאות:

 

"די" נרעד דוריאן גריי. די! אתה מבלבל אותי. איני יודע מה לומר. ישנה תשובה לדבריך, אבל איני יודע מהי. אל תדבר. הנח לי לחשוב. או טוב יותר, הנח לי לא לחשוב.

כמעט עשר דקות עמד שם, חסר תנועה....הוא הכיר בעמעום בהשפעות חדשנות בתכלית שפעלו בתוכו. אך נראה לו כי הן באו למעשה מתוך עצמו. המלים המעטות שאמר לו ידידו, מילים שבלי ספק נאמרו במקה, בוהן פרדוקס מכוון – נגעו במיתר נסתר שמעולם לא נגעו בו לפני כן ועכשיו חש בו כשהוא מפעם והולם בפעימות  מוזרות".

"מילים". עוד מילים. כמה נוראות הן. האם יש דבר מציאותי יותר ממילים?

 

"נפש וגוף – גוף ונפש- כמה מסתוריים הם.

השיטות של מחקר הטבע תמיד הלהיבו אותו. אבל חיי אנוש – זה נראה לו דבר שכדאי ביותר לחוקרו. רעלים מסוימים היו כל כך מעודכנים עד כי להכיר את תכונותיהם היה צורך לחלות מהם. מחלות מסיומות היו כל כך מוזרות עד כי להבין את טבען היה צורך להתנסות בהן. אבל מה רב הגמול בשימוש במילים.  היו אלה כמה מילים שלו, מילים מתנגנות שנאמרו בקול נתנגן, שהפנו את נשמתו של דוריאן גריי לעבר הנערה.  במידה לא מעטה היה העלם יציר כפיו".

 

כוח המילה או לחש הקסמים – כוח החוויה המאגית: 

גישה אחרת טוענת כי השפעתן של המילים אינה מסתמכת בהכרח על תקשורת מילולית, משמעותן של המילים, אלא שהתגובה היא לא למשמעות של מילות המנטרה אלא לאיכותו של הקול  או לתפיסה החושית העוקפת את המשמעות.

ניתן לקרוא על כך בספר "החוויה המאגית", בה מציג פרופסור אריאל גליקליך את גישתו החדשנית לפיה החוויה המאגית נוצרת מתוך מגע בלתי אמצעי של האדם עם סביבתו ועם המתרחש בה. המאגיה אינה מבקשת כלל לשנות את סדרי הטבע אלא היא משנה את המודעות של האדם המשתתף באירוע המאגי.

פרופסור גליקליך בוחן את השאלה מהו כוחו של לחש הקסמים ואיך טקסים מאגיים פועלים.

כך יטען, כי רבים מאנשי תורת הנסתר של ימינו, מדעני העידן החדש, מקדמים מודלים של "מדע חדש" ההופך את הארוע המאגי לדבר רגיל. למשל בתשובה לשאלה איך פועל לחש קסמים עונים אלו כי פועלות כאן השפעות מסוג אפקט הפלצבו- תרומת דמה שאינה מכילה כל חומר פעיל.

האפקט הזה נוצר על ידי מניפולציה משוכללת של רגשותיו ומחשבותיו של החולה.  החולה פשוט נרפא בכוח יכולתה של התודעה שלו עצמו, בכוח האמונה שלו, לעורר ולהאיץ את תהליכי ההחלמה הטבעיים.

פרופסור גליקליך מקשה ושואל כיצד מסבירים את הצלחה של טיפול מאגי כאשר החולה הוא לא בן אדם אלא חיה. לדוגמא, מה הסיבה להצלחה של לחש קסמים ומנטרה?

איש אינו יודע מה המילים של המנטרה אבל יש שיטענו שלמילים יש כוח רב גם בלי שמבינים אותן או אפילו שומעים אותן כי לעיתים קרובות המילים האלו נלחשות ממרוחק ואז נושפים בהן ומעיפים אותן אל המטופל.

ההסבר הזה יכול לתת למאגיה משנה תוקף – אם לחש יכול לרפא, אפילו כשהמטופל אינו משתייך למין האנושי הרי שהוא פועל מבלי להיות תלוי במשמעותן של מילותיו. לפיכך העניין הוא לא בשכנוע מילולי אלא בתיקשור באמצעות ויברציות או משהו אחר.

זהו כוח אחר של מילים – כוח שאינו של משמעות.כוח הרחוק מן הלוגיקה וקרוב יותר לחושים.

 

והיכן חוברות הגישות –

הרי זה מה שנקרא, חברים, לעשות שימוש מושכל ושימוש חושני, במילים. 

הבה ראו את השימושים המעשיים של הכוח הראשוני של מילים  - כוח המשמעות – בפינת עשה / אל תעשה.

 

שינוי עם Touch – צמיחה עם Dvash

 

www.dvashtouch.com

© 2009 DVASH. All rights reserved.